Karakteristik dan Pola Konsumsi Pangan Rumah Tangga Masyarakat Kota Pontianak

Imelda Imelda

Abstract


The purpose of this research is to identify the characteristics of food consumption, food consumption pattern and quality of household food consumption in Pontianak City. The population is the household in Pontianak, which are 125,311 households. Samples were chosen purposively based on representatives of community households in each kecamatan with a total of 100 respondents. The research data is sourced from the primary data covering socio-economic characteristics, food consumption characteristics, and food consumption for energy and protein. Data were analyzed quantitatively and qualitatively. The results showed that: 1) the average consumption of calories and protein in Pontianak was still below the sufficiency rate of calorie and protein consumption, which was 1,782.84 kcal of energy and 57.42 grams of protein, and 2) Average consumption energy and protein for people in Pontianak City including low deficit category.

Keywords


consumption characteristics, food consumption pattern, energy, protein

Full Text:

PDF

References


Anwar K. dan Hardinsyah. 2014. Konsumsi Pangan dan Gizi Serta Skor Pola Pangan Harapan Pada Dewasa Usia 19-49 Tahun di Indonesia. Jurnal Gizi Pangan. 9(1):51-58.

Damora AS, Anwar F, Heryatno Y. 2008. Pola Konsumsi Pangan Rumah Tangga Petani Hutan Kemasyarakatan di Kabupaten Lampung Barat. Jurnal Gizi Pangan. 3(3): 227-232.

Gevisioner, Febriamansyah R, Ifdal, Tarumun S. 2015. Kualitas Konsumsi Pangan di Daerah Defisit Pangan Provinsi Riau. Jurnal Gizi Pangan. 10(3): 233-240.

Hardinsyah. 2007. Review faktor determinan keragaman konsumsi pangan. Jurnal Gizi Pangan. IPB. 2(2): 55-74.

Hardinsyah, Briawan D, Retnaningsih, Hernawati T, dan Wijaya R. 2002. Analisis Kebutuhan Konsumsi Pangan. Pusat Studi Kebijakan Pangan dan Gizi IPB dan Pusat Pengembangan Konsumsi Pangan. Badan BIMAS Ketahanan Pangan. Bogor.

Hasan, Iqbal. 2002. Pokok-Pokok Materi Metodologi Penelitian dan Aplikasinya. Penerbit Ghalia Indonesia : Jakarta.

Herawati T, Ginting B, Asngari, Susanto dan Puspitawati. 2011. Ketahanan Pangan Keluarga Peserta Program Pemberdayaan Masyarakat di Pedesaan. Jurnal Gizi Pangan. 6(3):208-216.

Imelda, Kusrini N, Hidayat R. 2017. Development Strategy of Local Food Diversification. Journal of Economcs and Policy. 10(1): 62-79.

Mahfi T, Setiawan B, Baliwati YF. 2008. Analisis Situasi Pangan dan Gizi Untuk Perumusan Kebijakan Operasional Ketahanan Pangan dan Gizi Kabupaten Lampung Barat. Jurnal Gizi dan Pangan. 3(3): 233-238.

Manesa J, Yayuk F, Ikeu T. 2008. Ketahanan Pangan Rumah Tangga di Desa Penghasil Damar Kabupaten Lampung Barat. Jurnal Gizi dan Pangan. 3(3):172-179.

Puspadewi, RH. dan Briawan, D. 2014. Persepsi Tentang Pangan Sehat, Alasan Pemilihan Pangan dan Kebiasaan Makan Sehat Pada Mahasiswa. Jurnal Gizi Pangan. Vol 9 (3): 211-218.

Rahardja, Pratama dan Manurung, M. 2005. Teori Ekonomi Makro. Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia. Jakarta.

Rose D. 1999. Economic Determinants and Dietary Consequences of Food Insecurity in The United States. Community and International Nutrition American Society for Nutritional Sceineces.

Saliem, H.P., Ariani, Y. Marisa, T.B.Purwantini. 2002. Analisis Kerawanan Pangan Wilayah dalam Perspektif Desentralisasi Pembangunan. Laporan Hasil Penelitian. Pusat Penelitian dan Pengembangan Sosial Ekonomi Pertanian. Bogor.

Samuelson. 1996. Macro Economy. Alih bahasa Fredi Saragih SE. Jakarta. Erlangga.

Santoso, 2004. Kesehatan dan Gizi. Cetakan II. Rineka Cipta. Jakarta.

Sediaoetama, A. D. 1996. Ilmu Gizi untuk Mahasiswa dan Profesi. Jilid I. Dian Rakyat, Jakarta.

Sekaran, Uma. 2006. Metodologi Penelitian Untuk Bisnis. Penerbit Salemba Empat. Jakarta.

Suhardjo. (1989). Sosio Budaya Gizi. Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi. Bogor : IPB.

Suryana A. 2004. Ketahanan Pangan di Indonesia dalam Ketahanan Pangan dan Gizi di Era Otonomi Daerah dan Globalisasi. WNPG (hal. 39-51). LIPI. Jakarta.

Talahatu, A. H., 2006. Kajian Indeks Masa Tubuh (IMT) dan Pertambahan Berat Badan Ibu Hamil serta hubungannya dengan Tumbuh Kembang Bayi Lahir di Kota Ambon. Diakses 15 September 2017. http://repository.ipb.ac.id

Tejasari. 2003. Diversifikasi Konsumsi Pangan Berdasarkan Pendekatan Pola Pangan Harapan (PPH) di Daerah Rawan Gizi. Media Gizi dan Keluarga. Juli 2003:27.




DOI: https://doi.org/10.29313/ethos.v6i2.3441

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Alamat Redaksi:

LPPM Unisba, Lantai 2, Jl. Purnawarman 63, Bandung 40116, Jawa Barat, (022) 4203368 , (022) 4264064. ethos.unisba@gmail.com / ethos@unisba.ac.id

 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License