IBM - Diversifikasi Produk Jagung Menjadi Produk Puding Jagung dan Ice Cream Jagung

Agung Prasetyo Nugroho Wicaksono, Aris Soelistyo

Abstract


Abstract. Food Commodity and its diversification with the basic ingredients made from corn, a number of corn-based processed food products as a manifestation of food diversification which certainly has a high nutritional content so that it can be an economically valuable food reinforcement product to increase the income of rural communities by making independent economic entrepreneurs. in Latsari Village, Mojowarno District, Jombang Regency is important and strategic to be given knowledge about corn processed food products which on one side is a creation of a type of side and side food that can be used as a source of income-generating business. This Community Service activity is aimed at providing hands-on training in various types of manufacturing of Corn-based processed food products made into corn pudding and Corn Ice Cream. The output of this activity is in the form of SOP for making Corn Pudding and Corn Ice Cream. The dedication method is carried out with a counseling approach and direct practice in the field.

Keywords: Corn; Corn pudding; Corn Ice Cream

Abstrak. Komodite pangan dan diversifikasinya dengan bahan dasar pembuatannya dari Jagung, sejumlah produk pangan olahan berbasis jagung sebagai wujud dari diversifikasi pangan yang tentunya memiliki  kandungan gizi yang tinggi sehingga dapat menjadi produk penguatan pangan yang bernilai ekonomis untuk peningkatan pendapatan masyarakat pedesaan dengan menjadikan wirausaha ekonomi mandiri. di Desa Latsari, Kecamatan Mojowarno, Kabupaten Jombang  menjadi penting dan strategis untuk diberikan pengetahuan tentang produk pangan olahan Jagung yang disatu sisi sebagai kreasi jenis pangan bergisi dan disisi yang dapat digunakan sebagai sumber usaha yang menghasilkan pendapatan. Kegiatan Pengabdian ini ditujukan untuk memberikan pelatihan praktik langsung berbagai jenis pembuatan produk makan olahan berbasis Jagung dibuat menjadi pudding jagung dan Ice Cream Jagung. Luaran dari kegiatan ini berupa SOP pembuatan Puding jagung dan Ice Cream Jagung.  Metode pengabdian dilakukan dengan pendekatan penyuluhan dan praktek langsung di lapangan.

Kata Kunci: Jagung, Puding Jagung, Ice Cream Jagung


Keywords


Jagung, Puding Jagung, Ice Cream Jagung

Full Text:

PDF

References


Fitrianingrum, F., & Aulia, B. U. J. J. T. I. (2018). Penentuan Lokasi Agroindustri Berbasis Komoditas Jagung di Kabupaten Jombang. 7(2), 100-106.

Krisnamurthi, B. J. P. P. S. N. (2010). Manfaat Jagung dan Peran Produk Bioteknologi Serealia dalam Menghadapi Krisis Pangan, Pakan dan Energi di Indonesia.

Suarni, S., Balai Penelitian Tanaman Serealia, M., Yasin, M., & Balai Penelitian Tanaman Serealia, M. (2019). Jagung sebagai sumber pangan fungsional.




DOI: https://doi.org/10.29313/ethos.v8i2.5447

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Alamat Redaksi:

LPPM Unisba, Lantai 2, Jl. Purnawarman 63, Bandung 40116, Jawa Barat, (022) 4203368 , (022) 4264064. ethos.unisba@gmail.com / ethos@unisba.ac.id

 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License