Pendampingan Belajar Siswa Dan Informasi Status Gizi Siswa Sekolah Dasar Negeri 1 Pagirikan Indramayu

Denni Ismunandar, Tayong Siti Nurbaeti

Abstract


Learning is the need for every student because without learning students cannot reach the minimum standard of competence be appointed by the school. However, learning can not only be done during times of school hours. The purpose of this service is to make it easy for students to understand decimal, measurement, and debit materials and know the nutritional status of fifth grade elementary school students through learning outside school hours. In this learning assistance using lecture and discussion methods. Taking participants using purposive sampling in class V. The method used to determine the nutritional status of students is by interview and observation. Data analysis to measure the increase in student knowledge in this service using quantitative methods. The result of this service is that student learning outcomes are better than before and based on interviews and observations of 5 students, the nutritional status of grade V students in this school is in good criteria.

 

Belajar merupakan kebutuhan setiap siswa karena tanpa belajar siswa tidak dapat mencapai standar minimal kompetensi yang ditetapkan oleh sekolah. Namun, belajar tidak hanya dapat dilakukan pada jam belajar di sekolah. Tujuan pengabdian ini adalah mempermudah siswa memahami materi desimal, pengkuran, dan debit serta mengetahui status gizi siswa sekolah dasar kelas V melalui pembelajaran di luar jam sekolah. Pada pendampingan belajar ini menggunakan metode ceramah dan diskusi. Pengambilan partisipan menggunakan purposive sampling pada siswa kelas V. Metode yang digunakan untuk mengetahui status gizi siswa melalui wawancara dan observasi. Analisis data untuk mengukur peningkatan pengetahuan siswa pada pengabdian ini menggunakan metode kuantitatif. Hasil pengabdian ini adalah hasil belajar siswa lebih baik dari sebelumnya dan berdasarkan wawancara dan observasi pada 5 siswa, status gizi siswa kelas V di sekolah ini berada pada kriteria baik.


Keywords


Material understanding, lectures, discussions, interviews, nutritional status. , Pemahaman materi, ceramah, diskusi, wawancara, status gizi

Full Text:

PDF

References


Anonymous. (2013). Profil Desa Kaumrejo, Kecamatan Ngantang, Kabupaten Malang, Laporan Kerja Tahunan Desa Kaumrejo

Departemen Perindustrian. (1992). Pengembangan Sumberdaya Manusia Industri yang Profesional dalam Menyongsong PJP II, Jakarta: Departemen Perindustrian.

Hayashi, Y., Manuwoto, S., & Hartono, S. (2003). Sustainable Agriculture in Rural Indonesia, Yogyakarta: Gajah Mada University Press.

Hidayat, N. (2014). Karakteristik dan Kualitas Silase Rumput Raja Menggunakan berbagai Sumber dan Tingkat Penambahan Karbohidrat Fermentable, Jurnal Agripet, Vol. 14, No. 1, pp. 42─49. http://dx.doi.org/10.17969/agripet. v14i1.1204

Juliani, R., Simbolon, R.F.R., Sitanggang, W.H., & Aritonang, J.B. (2017). Pupuk organic eceng gondok dari Danatu Toba, Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, Vol. 23, No. 1, pp. 220-224. https://doi. org/10.24114/jpkm.v23i1.6637

Kusrinah, N. A., & Hayati, N. (2016). Pelatihan dan Pendampingan pemenfaatn eceng gondok (Eichornia crassipes) menjadi pupuk kompos cair untuk mengurangi pencemaran air dan meninghktakan ekonomi masyarakat desa Karangkimpul Kelurahan Kaligawe Kecamatan Gayamsari Kotamadya Semarang, DIMAS, Vol. 16, No. 1, pp.27-48.

Lestari, A.A., Muslimin, M,B., Rosmiati, & Mahi, R. (2018). Pelatihan pemanfaatn gulma eceng gondok. sebagai pupuk alternative, Journal of Character Educational Society, Vol. 1, No. 2, pp. 24-29.

Osoro, T.W., & Meevootisom, V. (1986). Biological Treatment of Straw for Animal Feed Proceding: Conference Firt Asean Science and Technology Week. Putra World Trade Centre. Kuala Lumpur, Vol. II

Osoro, N., Muoma, J.O., Amoding, A., Mukaminega, D., Muthini, M., Ombori & Maingi, J.M. (2014). Effects of Water Hyacinth (Eichhornia crassipes mart.] solms) Compost on Growth and Yield Parameters of Maize ( Zea mays), British Journal of Applied Science & Technology, Vol. 4, No. 4, pp. 617-633.

Patra, M., Kartini., N.L., & Soniari.., N.N. (2019). Pengaruh pupuk organic eceng gondok dan pupuk hayati terhadap sifat biologi, pertumbihan dan hasil tanaman sawi (Brassica juncea). E-Jurnal Agroekoteknologi Tropika, Vol.8, No.1, pp.118-126.

Prihartiningtyas, E., Asysyfa & Susilawati, (2020). Pemanfaatna eceng gondok (Eichornia crassipes) untuk mengurangi pencemaran air dan meningkatkan ekonomi masyarakat desa Tungkaran, Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat, Vol. 2, pp. 114-120.

Sittadewi, E.H. (2007). Pengolahan Bahan organic eceng gindok menjadi media tumbuh untuk mendukung pertanian organic, Jurnal Ternik Lingkungan, Vol.8, No.3, pp.229-234.

Wulandari, D.A, Linda, R., & Turnip, M. (2016). Kualitas Kompos dari Kombinasi Eceng Gondok (Eichornia crassipes Mart. Solm) dan Pupuk Kandang Sapi dengan Inokulan Trichoderma harzianum L, Jurnal Protobiont, Vol.5, No.2, pp.34─44.

Yuliatin, E., Sari, Y.P., & Hendra, M. (2018). Efektivitas pupuk organic cair dari eceng gondok (Eichornia crassipes (Mart), Solm) untuk pertumbuhan dan kecerahan warna merah daun Aglonema ‘Lipstik’, Jurnal Biotropika, Vol.6, No.1, pp.28-34.




DOI: https://doi.org/10.29313/ethos.v10i1.7065

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Alamat Redaksi:

LPPM Unisba, Lantai 2, Jl. Purnawarman 63, Bandung 40116, Jawa Barat, (022) 4203368 , (022) 4264064. ethos.unisba@gmail.com / ethos@unisba.ac.id

 

 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License