Preferensi dan Permintaan Kedelai pada Industri dan Implikasinya terhadap Manajemen Usaha Tani

Zakiah Zakiah

Abstract


This paper studies demand and preference of soybean processing industry. We used two types of data: time series  and primary data that obtained from soybean processing industry. The result shows that increasing of local soybean price will reduce demand for soybeans. Increasing of tempe price and imported soybean price will increase soybean demand, and statistically, the effect is significant. Increasing imported soybean prices should be decrese  demand for soybeans at industry, but in this study does not decrease demand for soybeans. This is shows dependence of soybean processing industry in Banda Aceh on imported soybean. To increase local soybean production both in quality and quantity require better farming management, through technological improvements form production stage to harvest,  marketing channel, institutional, and decent price for farmers.

Keywords


Kedelai; Preferensi; Industri Pengolahan; Manajemen Usahatani; Sosial

References


Adisarwanto, T. (2008). Meningkatkan Hasil Panen Kedelai di lahan sawah, kering, pasang surut. Penebar Swadaya, Jakarta.

Adisarwanto, T. (2009). Kedelai. Penebar Swadaya, Jakarta. Http:www.litbang.deptan.co.id.

Dinas Ketahanan Pangan, (2009). Konsumsi Kedelai Provinsi Aceh . Dinas Ketahanan Pangan. Kota Banda Aceh.

Badan Pusat Statistik, (2011). Statistik Indonesia 2011. BPS Provinsi Aceh.

Badudu. Z. (1996). Kamus Umum Bahasa Indonesia. Pustaka Sinar Harapan. Jakarta.

Balitkabi, (2008). Teknologi Produksi Kedelai: Arah dan Pendekatan Pengembangan. Jakarta.

BPTP, (2009). Pengkajian Peningkatan Produktivitas Kedelai Varietas Unggul Menuju 3 Ton/Ha di Kabupaten Pidie Jaya. Departemen pertanian Provinsi Aceh.

BPTP, (2011). Deskripsi Varietas Unggul Kacang-Kacangan dan Umbi-Umbian.Dinas Pertanian Malang.

Deshaliman, (2003). Memperkuat Ketahanan Pangan dengan Umbi - umbian (http://www.suarapembaruan.com/news/2003/08/06/index.html). Diakses tanggal 19 mei 2009.

Dinas Pertanian Tanaman Pangan dan Hortikultura, (2010). Harga Rata-Rata Kedelai Pada Produsen Dan Konsumen Di Provinsi Aceh. Kota Banda Aceh.

Enggel F. James, Roger D. Blackwell dan Paul W. Miniard, (1996), Perilaku Konsumen. Jilid I, Binarupa Aksara, Jakarta.

Kotler, Philip. (1994). Manajemen Pemasaran. Jilid 1, Edisi keenam, Erlangga,. Jakarta

Lewis, Pamela S. Stephen H. Goodman, Patricia M. Fondt (2004). Management: Challenges For Tomorrow’s Leader, McGraw Hill.

Lipsey, R Richard G. (1995). Teori Ekonomi Mikro. Jakarta, Bina Aksara.

Martodireso, S. dan W.A.Suryanto. (2001). Terobosan Teknologi Pemupukan dalam Era Pertanian Organik. Kanisius: Yogyakarta.

Nurmeyda, (2010). Permintaan Industri Tempe Terhadap Kualitas Bahan Baku Kedelai diKota Banda Aceh. Skripsi Fakultas Pertanian Unsyiah, Banda Aceh.




DOI: https://doi.org/10.29313/mimbar.v28i1.341

Refbacks





MIMBAR : Jurnal Sosial dan Pembangunan is licensed under  Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License