Optimasi Pereaksi Warna Carik Uji untuk Analisis Kualitatif Kalium Bromat pada Makanan

Riesma Azhar Falahul Alam, Hilda Aprilia Wisnuwardhani, Rusnadi Rusnadi

Abstract


ABSTRAK

 

Bahan tambahan pangan biasanya ditambahkan untuk meningkatkan mutu makanan. Namun, sering pula dijumpai penambahan zat yang dilarang penggunaannya dalam makanan. Salah satunya adalah kalium bromat. Untuk itu diperlukan suatu pereaksi untuk pendeteksian kalium bromat yang dapat dijadikan carik uji agar pendeteksian kalium bromat menjadi lebih mudah. Dalam penelitian ini dilakukan optimasi volume nanopartikel Ag dan konsentrasi acid red 14 sebagai pereaksi untuk carik uji kalium bromat. Acid red 14 ini akan teroksidasi menjadi tidak berwarna dengan adanya kalium bromat. Dari hasil penelitian ini, setiap 25 mL pereaksi terdiri dari 10 mL nanopartikel Ag; 0,002 mM acid red 14; dan 1 mL H2SO4 0,2 M.

Kata kunci: Kalium bromat, nanopartikel Ag, acid red 14.

ABSTRACT

 

Food additives are usually added to improve food quality. But banned substance are often found e.g potassium bromate. Therefore we need a reagent to analyze the presence of potassium bromate and the reagent will be used to make a strip test for practical uses in detection potassium bromate. In this study, optimization of Ag nanoparticles volume and acid red 14 concentration has been done. Acid Red 14 was oxidized to colorless in the presence of potassium bromate. Result showed that each 25 mL reagent consist of 10 mL Ag nanopaticles; 0,002 mM acid red 14; and 1 mL 0,2 M H2SO4.

Key words: Potassium bromate, Ag nanopaticles, acid red 14.


Full Text:

PDF

References


Ayuningtias, C., Nasution, E., dan Jumirah. (2015). Kajian Keamanan Pangan Jajanan Roti Di Toko Roti Kecamatan Binjai Kota Dan Binjai Utara Tahun 2014, Gizi Kesehatan Masyarakat, Fakultas Kesehatan Masyarakat, Universitas Sumatera Utara, Medan, 8.

Badan POM RI (2015) Kalium Bromat, Katalog Kalium Bromat, Jakarta, 1.

Dodd, D.E., Layko, D.K., Cantwell, K.E., Willson, G.A., dan Thomas R.S. (2013). ‘Subchronic Toxicity Evaluation Of Potassium Bromate In Fisher 344 Rats’, Enviromental Toxicology and Pharmacology, 36(2013): 1227-1234.

Farmany A, Mortazavi SS, Hashemi E, dan Sahrei R, (2014), ‘A New Catalytic Oxidation Method for Sensitive Quantification of Bromate in Flours dan Bottled Water Using AgNPs’, Environmental Monitoring Assessment, Springer Sciens+Business Media Dordrecht, 186: 1371–1375.

Kolisetty, N., Bull, R.J., Muralidhara, S., Costyn, L.J., Delker, Z.G., Cotruvo., J.A., Fisher, J.W., Cummings, B.S. (2013). ‘Association Of Brominated Proteins and Changes In Protein Expression In The Rat Kidney With Subcarcinogenic To Carcinogenic Doses Of Bromate’, Toxicology and Applied Pharmacology, 272(2): 391–398.

Menteri Kesehatan RI, (2012), Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 003 Tahun 2012 Tentang Bahan Tambahan Pangan, POM RI, Jakarta: 21.

Priestley, C.C., Green, R,M., Fellows, M.D., Doherty, A.T., Hodges N.J., dan O’Donovan, M.R. (2010). ‘Anomalous Response Induce In Mouse Lymphoma L5178Y Cell By Potassium Bromate’, Toxicology 267 (2010): 45-53.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.



ISSN : 2599-0047 | E-ISSN 2598-6376 

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License

Indexed by: